Principe 5: Speel Groot

 

 

Als je een verandering wilt realiseren, dan moet je die verandering ZIJN, met heel je hart en ziel en je daden.

Deze gedachte stond centraal in het leven van Mahatma Gandhi. Hij maakte onder andere een ‘zoutmars’ van vierhonderd kilometer naar de Indische Oceaan om daar zout te winnen uit de zee – een voorrecht dat was voorbehouden aan het Britse Rijk. Zijn zoutmars was een boodschap aan de bevolking om de verantwoordelijkheid voor hun eigen land en leven terug te nemen. Met deze stap zette hij een beweging in gang die uiteindelijk leidde tot de val van het Britse Rijk in India en de vrijheid van de Indiërs.


Gandhi zette zijn stappen in een omgeving die overheerst werd door angst, wantrouwen, woede en frustratie. Hij trotseerde het ‘nee’ van de Britten en ook van zijn landgenoten: ‘Nee, dit mag niet volgens de regels en wetten van de Britten’. Hij liet de Indiërs ook zien wat er mogelijk is als je kunt geloven in je spirituele, sociale en menselijke kapitaal. Met zijn kleine stappen en kleine gebaren wist hij een energie te transformeren tot liefde, respect en geloof in eigen kracht en kunnen bij mensen in in zijn omgeving.
Elke dag opnieuw zien we voorbeelden van mensen die onverstoorbaar en vastberaden ‘zoutmarsen’ organiseren. Kleine stappen om het onmogelijke mogelijk te maken en de wereld te transformeren. In woonomgevingen, organisaties en samenlevingen. Laten we dit omschrijven als Groot Spelen. Realiseer grote doelen met lichtheid en plezier. Kortom: speel!

Tips en technieken

Sponsor mogelijkheden

Managementlessen van een 9-jarige: wees klein, denk groot

 

Dit en meer deel ik graag met je in mijn seminars over Groot Denken.