Principe 4: Organiseer je helpende omgeving

Posted by in Featured, Homepage, Inspiratie, Leiderschap, Merkstrategie, Persoonlijke groei, Talentontwikkeling

Principe 4. Helpende omgeving

Nodig mensen uit om mee te werken aan de nieuwe mogelijkheden die je voor jou en voor hen ziet.

Als mensen succesvol samenwerken, scheppen ze een nieuw Wereld Wijd Web dat krachtiger is dan alle technologie bij elkaar. Het is het Wereld Wijde Web van onze dromen, waarden en visies. Dit web achter de technologie brengt ons in beweging en ons laat voelen dat we met elkaar verbonden zijn, waar we ook zijn. We ontdekken dat de allerkleinste stap en het schijnbaar onbeduidendste initiatief het grote web van mogelijkheden kan laten bewegen naar een nieuwe realiteit, een nieuwe kans.

Een helpende omgeving is gebaseerd op hoe we ons sociale kapitaal, ons relatienetwerk, succesvol inzetten om doelen te bereiken die groter zijn dan onszelf.

De grootste denkfout die we maken is dat we onze doelen en resultaten baseren op wat we zelf kunnen en willen.  In loopbaan begeleiding en coaching over persoonlijke groei hoor ik die vraag wel eens voorbij komen: wat zijn je sterke kanten, wat zijn je zwakke kanten, waar ben je goed in? Zonder dat de medewerkers zich er van bewust zijn, werken ze vervolgens aan het tot bloei brengen van hun sterke kanten, het opwerken van hun zwakke kanten en de focus op dingen waar ze goed in zijn. Klinkt goed, maar je blijft daardoor maar aan een klein deel van je mogelijkheden werken. Succes is alles wat ik zelf bereiken kan. Het leidt vaak tot hard werken, stress, frustraties en het bijstellen van je doelen naar beneden onder het mom: dan is het haalbaar en realistisch.

Denken vanuit je wereldwijde web van mogelijkheden betekent denken volgens de volgende stappen:

  1. Welke kans of mogelijkheid zie ik die mij raakt, inspireert en in actie brengt (los van wat ik kan, wil, weet, enz…)?
  2. Welke mensen, middelen en kwaliteiten zijn er nodig om dit te realiseren?
  3. Hoe kan ik deze kapitaalbronnen verbinden met het doel, wat maakt het voor hen aantrekkelijk om hier aan bij te dragen?
  4. Wat kan ik bijdragen, niet alleen aan het doel, maar vooral aan mijn helpende omgeving?
  5. Welke eerste stap kan ik zetten?

Recent sprak ik over de 5 principes van Groot Denken op de Better2Gether Day 2013. Joris Blijenberg en Froukje Ligthart, de oprichters van Better2Gether geloven net als ik in het principe van zakelijk en persoonlijk geluk realiseren door je voortdurend te verbinden met je helpende omgeving. Zij leren professionals het volgende: of je nu éénpitter bent of baas van een groot bedrijf, beperk je niet tot wat jij droomt, wilt, kunt of weet. Als je iets bijzonders wilt realiseren, richt je op wat je bijdraagt aan anderen. Wees zogezegd ‘Better Together’.

Hoe ben jij verbonden met jouw web van mogelijkheden?

Tips en technieken

Wat managers kunnen leren van kinderen: 3 principes om te werken aan doelen die groter zijn dan jezelf

Artsen zonder grenzen: collecteren voor sociaal kapitaal in plaats van geld

Dit en meer deel ik graag met je in mijn seminars over Groot Denken.